Sök på sidan

Kontakt: 0278-13010     Email: info@trosgnistan.se

Information gällande Smålandskonferensen 2020

Trosgnistans styrelse har beslutat att ställa in årets Smålandskonferens. Under rådande omständigheter kan vi inte planera för en konferens. Ingen ”minikonferens” kommer därmed heller att hållas. Vi hoppas ni har möjlighet att se oss på vår live sändning 5 juli samt våra live sändningar på kanal 10, en fredag kväll i månaden. För tid och info se vår Facebooksida.

Göran Duveskog ordf.
Trosgnistans missionsstyrelse 4/6-2020

Webbevent i juli

Viktigt meddelande angående Trosgnistans årsmöte den 9 maj.


P.g.a. den pågående corona pandemin så har vi beslutat att flytta årsmötet till den 13 juni kl 15.00 på Betelkyrkan i Runemo. Efter årsmötet så kommer det att bjudas på smörgåstårta. Om restriktionerna fortsätter så kommer endast 50 personer att kunna deltaga i kyrkan där det finns gott om plats så att vi kan hålla distansen. Vi kommer dock att sända årsmötet live och det kommer då också finnas möjligheter att delta med inlägg direkt i mötet om man är medlem. Vi kommer att skicka kod för inloggning till medlemmar som önskar deltaga i årsmötet. Hör av er via mail eller telefon. henrik@trosgnistan.se eller telefon 0278-13010.

Göran Duveskog

Skattereduktion på gåvor

Du kan få upp till 1500kr/år skatteavdrag för din gåva till Trosgnistan
  • Gåvor för minst 2000kr/år
  • Varje gåva måste vara minst 200kr
  • Gåvan ska gå till sociala projekt.

Nyheter via Facebook

Reportage av Matts Thorsson och Maria Unbeck

Redan före sommaren påbörjade vi, dvs. Sonja och Tage Unbecks stiftelse för främjande av barn och ungdomar vid Lwala barnhem, planeringen för att bygga ett gästhus, som kan inhysa volontärer, och att installera ett solenergisystem på Lwala barnhem, Kenya. Stiftelsen kompletterar Trosgnistans insatser genom att bidra med i huvudsak infrastruktur och verksamhetsutveckling. Omedelbart efter semestern började vi ett febrilt arbete med att ordna en container, beställa solenergiprylar och ordna byggmaterial och annat. Tack vare Stellan Westlins kontakter inom fastighetsbranschen fick vi den fantastiska möjligheten att ta vad vi behövde i ett antal fastigheter som skulle rivas. Under ett veckoslut monterade vi bort toastolar, innerdörrar, duschar, handfat och tvättrännor. Vi monterade ner köksskåp och baxade ut kylskåp till den stora möbelvagnen vi lånat.

Precis bara börjat fylla vagnen.
Jesper och Jonathan Westlin.

Containern ja. Att få tag på en sådan var inte så enkelt som det hade förespeglats oss men till sist så stod det en stor, grön plåtlåda på uppfarten och vi kunde sätta igång och packa. Stellan kom dagligen med nya saker han fixat. Många av hans bekanta skänkte allt möjligt användbart och det stod snart klart att vi skulle kunna utrusta Lwala med en fantastisk verkstad. För två år sedan fanns där inte ens en skruvmejsel. Under elva dagar packade vi containern full med ett solenergisystem, kläder, skor, byggmaterial, cyklar, leksaker, ett kylskåp, en tvättmaskin, fönster, verktyg, brandsläckare, batterier, ja listan upptog till sist över 130 olika tullnummer. Trosgnistan betalade batterierna till solenergisystemet.

Containern var äntligen på väg och efter en månad ankom den till hamnen i Mombasa. Efter väldigt många om och men kunde containern till sist efter två veckor lämna Mombasa på ett lastbilsflak på väg mot Lwala.

Stellan Westlin, hans son Jesper och Stellans bror Jimmy kom ner till Lwala i början på november. Containern hade ännu inte kommit när de kom till barnhemmet men det fanns mycket annat att ta i tu med. Jesper som är elinstallatör började med att se över barnhemmets elsystem och Jimmy satte igång med att förbättra åskskyddet på barnhemmet. En förebyggande åtgärd med tanke på det dyrbara solenergisystem som vi skulle komma att montera. Stellan styrde upp bygget av gästhuset.

Äntligen kom containern fram. Containern är nu förvandlad till en välutrustad verkstad som en av de duktiga lokala medarbetarna, Peter, har ansvaret för. Här kan nu Lwala inte bara reparera sina egna saker utan även hjälpa andra.

Här förbereds avlastning ”the African way”.
Det som tog elva dar att lasta i tog tre timmar att lasta ur.

 

Stellan och Jesper tog nu omedelbart itu med monteringen av solenergisystemet. Solenergisystemet är dimensionerat för att kunna driva tunga förbrukare som vattenpump och tvättmaskiner dagtid när solen skiner. På kvällen ska det finnas tillräckligt med energi lagrat i batterierna så att belysning och andra småförbrukare ska kunna användas några timmar innan det är dags att släcka och sova. Tillsammans med de nya solcellsladdade strålkastarna med inbyggt batteri kan området hållas upplyst hela natten.

Laddare, växelriktare, batterier och övervakning
4000 Watt tunnfilmspaneler.

 

Multikonstnären Stellan har även uppfunnit en ugn. Tanken var att mura en bakugn men den dåliga kvalitén på det eldfasta teglet som finns tillgängligt i Kenya gjorde att han fick hitta en annan lösning. Med hjälp av lite gammal plåt som låg och skräpade, en brandfilt och klurighet gjorde han en anordning som förvandlar en av de stora kokgrytorna på vedspisen till en bakugn. Första försöket, en citronkaka blev väldigt uppskattad. Efter detta första försök har nu Stellan och damerna i köket bakat småbröd och kanelbullar. Kanelbullarna såldes av barnen som har skollov i vägkanten under benämningen ”Swedish bulle”.

Stellan och Jesper hade även ett hemligt projekt som visade sig bli Lwala kiosk and bakery. Kiosken är öppen de flesta vardagskvällar och på helgerna. Det är ett av barnen, Mercy, som basar över kiosken. Storsäljarna är sockerkaka bakad i Stellans ugn och kall läsk.

Kiosken
”Kioskpersonalen”

 

Några dagar före jul kom så ett meddelande – ”Vattenpumpen krånglar. Det har inte regnat på tre dagar och vi kan inte pumpa upp mer vatten. Vad ska vi göra?” Några kontrollmätningar tydde på att det var kortslutning i pumpmotorn så nu drogs pumpen dras upp ur hålet och motorn undersöktes. Efter en hel del strul kom en helt ny, komplett pump till Lwala och Stellan och Jesper kunde lämna barnhemmet trygga i förvissningen om att de inte skulle stå utan vatten.

Stellan och Jeremiah jobbar med pumpröret.
Under tiden så får man hämta vatten.

 

Stiftelsen hade fått en donation på 22 bra, bärbara begagnade datorer från ett företag. Fjorton av dessa skänktes till IT-skolan i Migori som nu har renoverats upp. Läraren meddelar oss att nu är det svårt att få eleverna att gå hem efter skolans slut.

Gästhuset började bli mer och mer färdigt. Fasaden har målats men invändigt ska det väntas med målningen då de putsade väggarna måste torka. Det finns en del VVS arbete kvar också men eftersom vi har en del erfarenhet av hur kenyaner gör hål i kakel så kommer vi göra de sista montagen själva. Jesper har förstås ordnat med elinstallationerna och Stellan har övervakat de kenyanska arbetarna.

Stellan fick använda all sin övertalningsförmåga för att få sin vilja igenom. Först avlopp, sedan gjuta golvet. Inte tvärt om.
Taket på. Det skiljer ca sex veckor mellan denna bild och bilden på avloppen.

 

På nyårsafton åkte Stellan och Jesper hem till Sverige. Efter avrapportering hemma var det dags för Matts Thorsson, Maria Unbeck och Tage Unbeck att planera för sin resa. Den 14 februari bar det iväg.

På plats satte Matts omedelbart igång ett sorteringsarbete av de tekniska prylarna, och Maria och Tage tog sig an de lådor med skor, kläder och annat som lämnats ouppackat efter containertransporten. Frampå dagen kom gänget som skulle lyfta vattenpumpen. När vattenpumpen byttes ut i december tvingades Stellan och de andra att sänka ner pumpen med ett manillarep som säkring. Nu skulle en rostfri stålvajer monteras. Samtidigt kontrollerades borrhålets djup och även nivågivarna till pumpkontrollen kontrollerades. Efter mycket arbete kunde pumpen startas igen på kvällen. Förutom en del bekymmer med mätningarna av borrhålet gick arbetet relativt smärtfritt.

I gästhuset pågick spacklings- och slipningsarbeten på väggarna. Detta arbete skulle komma att dra ut på tiden visade det sig.

Välkomnandet
Tage Unbeck redo att packa upp saker från containern
Pumplyft

Matts arbetade även med att bygga om pumpkontrollen. En ny kontaktor med halvledarteknik hade införskaffats i Sverige för att göra drift med solenergi möjlig. Ett kopplingsschema som förberetts hemma gjorde att arbetet gick ganska lätt. Efter lite injusteringar kunde man sedan konstatera att alla skyddskretsar fungerar och pumpen startar nu utan problem på solenergi. Maria och de andra fortsatte med sorteringsarbetet och delade även bl.a. ut skor.

På söndagen tog Maria och Tage med sig de flesta av barnen till fotbollsplanen i Rapedhi. Nu skulle de få lära sig brännboll. Detta blev en succé.

Matts agerade även rörmokare. En del nya ledningar installerades till vattentornet bl.a. ett nytt utjämningsrör så att båda tankarna fylls i samma takt. En anslutning för boosterpumpen anordnades liksom ett fundament till denna. Med boosterpumpen kan nu trycket höjas från ca 0,4 bar till 2 bar vilket gör att de nya duschblandarna vi fått från Sverige fungerar. En bieffekt av det höjda trycket är att nya läckor obönhörligen avslöjas. Förutom en del mindre läckor i kopplingar och ventiler här och var så förvandlades plötsligt en yttervägg till en svamp som porlade av vatten. Vid en närmare undersökning konstaterades att man vid monteringen av en WC-stol, 2013 när nya huset byggdes, lyckats punktera vattenledningen inne i väggen på två ställen. När läckan var frilagd och vi satte tryck på den fick vi en liten fontän från husväggen.

Brännboll
Fontänen

En mängd småbarnskläder skänktes till lokalsamhället och den kvinna som en gång tog initiativet till barnhemmet ska ansvara för utdelningen till behövande familjer. Efter denna utdelning fortsatte de sedan till två olika sjukvårdsinrättningar i Ndhiwa. I bagageluckan fanns en hel del förbandsmateriel och mediciner som delades ut.

Tage jobbade på med att laga punkteringar och byta cykeldäck. Vi genomförde även en slutbesiktning av gästhuset. Vi var inte helt nöjda med vissa delar av resultatet och beslutade oss bl.a. för att måla invändigt själva då vi visa av tidigare erfarenhet vet att det annars brukar bli väggfärg både på golv och i tak. Mannen som skulle göra underarbetet på väggarna fick göra om flera gånger. Efter fem nätter på hotell kunde vi äntligen bo första natten i gästhuset. Detta hus ska nu inhysa både inhemska och utländska gäster/volontärer.

Cykelreparatör Tage Unbeck med assistent
Målarmästare Tage Unbeck

En dag fick Lwala besök från Sverige. Det var Curt Johansson och hans fru Ingegerd som hälsade på. Vi skänkte en del spel, pussel, kläder och handdukar som Curt och Ingegerd skulle ta med till Komotobo barnhem.

Målningen av gästhuset blev klart och cykelhjulen var nu fixade. Matts jobbade på med att montera duschblandarna i skolbarnens hus.

Maria arbetade hela veckan med att sortera i de olika skåpen med kläder, skor och leksaker och med att få ordning på alla skor, kläder, handdukar, sängkläder mm som fanns med i containern. Detta var ett jättearbete men som tur var hjälpte personalen och barnen till. Det var en hel del vuxenkläder som delades ut till personalen och de fick även småbarnskläder och lakan att ta med hem.

De stora barnen fick nya täcken och påslakan. Maria fick förklara hur ett påslakan fungerar och döm av hennes förvåning när hon kommer in i ett av pojkrummen och i en av sängarna hade en pojke lyckat trä över påslakanet på madrassen. Det var verkligen duktigt jobbat!

Gästhuset redo för volontärer
Ett av gästhusets badrum
Ett av sovrummen

Det blev så lördag och dagen innan vi ska åka hem. Det var fortfarande en hel del att göra innan avfärd och det började kännas stressigt att hinna klart allt. Matts fortsatte med duschblandarna och när barnen undrade om han inte kunde montera upp den TV som var med i containern så fick de välja mellan fungerande duschar eller TV på väggen. De valde duscharna. Sent på kvällen kom den i alla fall upp på plats så barnen hann se en film. Rummet med TV används både som lekrum för de större barnen men även som skollokal vissa kvällar då det kommer lärarvolontärer. Stellan hade målat med ”griffeltavlefärg” så ena väggen kan användas som griffeltavla.

Det känns alltid sorgligt när det är dags att åka hem från vårt andra hemland men vi kommer åter i juli.

Medan vi är åter i Sverige är det en del projekt som ska slutföras såsom ett tak på containern, nya madrasser och sängar till vissa av barnen samt ett vedprojekt.

Matts Thorsson och Maria Unbeck

Ordförande respektive styrelseledamot i Stiftelsen

Adresser

Postadress
Box 1112
821 13 Bollnäs

Besöksadress
Edelsbergsvägen 5
821 34 Bollnäs

Kontakt

Telefon
0278-13010

E-post
info@trosgnistan.se

Gåvor

Swish
900 7378

BankGiro
900 - 7378

PlusGiro
90 07 37 - 8